Da li mi tetoviranje može narušiti zdravlje?

Ukoliko se odlučite na tetoviranje najvažnija stvar o kojoj morate voditi računa je koliko onaj tko vas tetovira poznaje samu struku tetoviranja jer tetoviranje je složen proces koji ne vidite iza neke tetovaže dok u nju gledate, koja vas momentalno impresionirala i potakla na to da se odlučite tetovirati. Danas mnogi ljudi tetoviraju ali je upitno da li oni zaista znaju što rade. Te ljude čija je profesionalnost upitna tattooisti (tetovirači) nazivaju scratcherima (grebačima) i nisu baš omiljeni u svijetu tetoviranja, za razliku od tattooista, scratcheri znaju jako malo o tetoviranju ili gotovo ništa te zbog svojeg neznanja nisu niti svjesni svih opasnosti kojima izlažu druge ljude i sebe.

Kao i svaki drugi zahvat na tijelu tetoviranje može biti jako opasno, može ozbiljno ugroziti zdravlje pa čak i skratiti život, ukoliko se radi na nestručan način i u nehigijenskim uvjetima. Najveća opasnost kod nestručnog tetoviranja je infekcija virusom hepatitisa B i C, a pogotovo infekcija HIV virusom (uzročnik AIDS-a) i zlatnim stafilokokom (MRSA). Uz navedene uzročnike bolesti, postoji još i cijeli niz krvlju i tjelesnim izlučevinama prenosivih zaraznih bolesti koje Vam u najboljem slučaju mogu priuštiti duže bolovanje a u najgorem razviti se u kronične bolesti ništa manje opasne od hepatitisa C ili AIDS-a i uzrokovati smrt. Svaki ugledan tattooist i tattoo studio s reputacijom koji drže do sebe, za razliku od scratchera itekako vode računa o tim stvarima te valjanom sterilizacijom i dezinfekcijom rizik od infekcije zaraznim bolestima svode na minimum.

Nestručnim tetoviranjem također riskirate pojavi alergijske reakcije na pigment kojim ste tetovirani. Da bi netko mogao kupiti kvalitetnu boju i alate za profesionalno tetoviranje distributeru istih treba dati na uvid dokumentaciju o posjedovanju obrta ili tvrtke unutar kojih je tetoviranje registrirano kao djelatnost, te i nakon što kupi boje za tetoviranje po hrvatskim zakonima te iste boje moraju proći carinsku i sanitarnu kontrolu prilikom koje također na uvid treba dati dokumentaciju tvrtke ili obrta. Dakle scratcheri mogu raditi samo sa bojama i alatima koji su jako upitne kvalitete za razliku od onoga čime rade tattooisti.

I na samom kraju ostaje strogo pridržavanje uputa za tetovirane dobivenih u tattoo studiu prije i nakon tetoviranja, jer morate voditi računa da ukoliko Vam vaš tempo i način života diktiraju kontinuitet koji ne možete prekinuti na 7 dana zbog održavanja tetovaže, bolje je tetoviranje odgoditi na nekoliko dana, tjedana ili mjeseci nego trpjeti bespotrebne posljedice kao što su upala i crvenilo kože na tetoviranom mjestu i slične komplikacije nastale zbog nemogućnosti adekvatnog održavanja tetovaže, a kasnije rezultiraju nižom kvalitetom tetoviranog motiva.